Verkkosivun toteutus voidaan jakaa seitsemään vaiheeseen

Johdanto

Verkkosivun toteutus on monimutkainen prosessi, johon liittyy paljon suunnittelua ja kehitystyötä. Projektin koosta ja laajuudesta riippuen verkkosivuston käyttöönotto voi kestää muutamasta viikosta useisiin kuukausiin.

Verkkosivun toteutus voidaan jakaa seitsemään eri vaiheeseen: ideointiin, tekniseen suunnitteluun, design-vaiheeseen, kehitysprosessiin ja käyttöönottoon. Tässä artikkelissa tarkastelemme lähemmin kutakin vaihetta ja niiden vaikutuksia. Vaiheet eivät välttämättä etene kuvatussa järjestyksessa vaan antavat kuvan siitä, mitä vaiheita tyypillinen projekti pitää sisällään.

Lue siis eteenpäin, suunnittelitpa verkkosivun toteutusta yrityksellesi tai ollessasi vain utelias prosessista.

Idean synty

Jokainen verkkosivusto alkaa ideasta. Se voi olla niinkin yksinkertainen kuin halu luoda foorumi, jolla voit jakaa ajatuksiasi ja ideoitasi maailman kanssa, tai niinkin monimutkainen kuin halu rakentaa verkkomarkkinapaikka tuotteiden ja palveluiden myyntiä varten. Olipa idea mikä tahansa, on tärkeää käyttää aikaa sen hahmottamiseen ja tutkimiseen, ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen. Mitä paremmin ymmärrät ideasi ja kohdeyleisösi tarpeet, sitä helpompaa on luoda verkkosivusto, joka vastaa heidän tarpeitaan ja odotuksiaan.

Tekninen suunnittelu ja infrastruktuuri

Kun idea on valmis, voit alkaa työstää verkkosivuston infrastruktuuria. Tähän kuuluvat muun muassa hosting, verkkotunnukset, teknologioiden valinta, integraatioiden suunnittelu, tarvittavien ohjelmistojen asennus ja sähköpostin käyttöönotto. Suunnittelemalla nämä asiat etukäteen voit varmistaa, että verkkosivujen toteutusprojekti sujuu ongelmitta ja että sivusto toimii alusta alkaen moitteettomasti.

Teknisen suunnittelun laiminlyönti voi aiheuttaa monia ongelmia myöhemmin. Jos et esimerkiksi osta verkkotunnusta ennen verkkosivuston suunnitteluprojektin aloittamista, saatat huomata, että joku muu on jo lunastanut haluamasi verkkotunnuksen. Tämä voi olla turhauttavaa ja viivästyttää hankettasi huomattavasti. Lisäksi sähköpostin puuttuminen voi vaikeuttaa yhteydenpitoa asiakkaisiin tai asiakkaisiin. Väärän teknologian valinta voi puolestaan aiheuttaa teknistä velkaa, jonka korjaaminen voi koitua kalliiksi. Älä siis epäröi kääntyä ammattilaisen puoleen mikäli tämä aiheuttaa päänvaivaa.

Design-vaihe

Kun infrastruktuuri ja sivuston perussuunnittelu on valmis, on aika aloittaa sisällön ja haluttujen toiminnallisuuksien vieminen visuaaliseen muotoon. Tässä vaiheessa sivustolle luodaan, design, leiska, ulkoasu, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Design-vaiheessa suunnitellaan miltä sivusto tulisi näyttämään. Riippuen halutusta toimintatavasta, budjetista ja aikataulusta, design-vaihe voi pitää sisällään esimerkiksi vain rautalankamallin suunnittelun. Varsinaisen toteutusvaiheen nopeuttamiseksi kuitenkin viimeistelty design on aina parempi.

Kehitysprosessi

Seuraava vaihe on sukeltaa koodin pariin. Tähän kuuluu verkkosivuston frontend- ja backendin koodaus. Frontend on se, jonka kanssa käyttäjä on vuorovaikutuksessa – se on verkkosivuston näkyvä osa. Backend on se, mikä toimii kulissien takana ja tukee frontendiä. Kehitystyön voi tehdä joko yksi henkilö tai tiimi projektin koosta ja monimutkaisuudesta riippuen. Kun koodi on valmis, verkkosivustosi on valmis käynnistettäväksi!

Sisällön vieminen paikalleen

Kehitysprosessin jälkeen tai sen aikana voi viedä sivuston teksti, kuva ja videosisältöä paikoilleen. Riippuen projektin koosta ja sovitusta toimintatavasta voi sisällön viedä paikalleen joko sivuston kehittäjä tai muu projektissa mukana oleva henkilö.

Tänä päivänä moni verkkosivusto on rakennettu CMS-järjestelmän (Content Management System) päälle, joten sisällön viemisen voi toteuttaa melkeinpä kuka vain kenellä on pääsy verkkoon ja laite, joka mahdollistaa internetin käytön. Tässä vaiheessa on tärkeää käyttää aikaa ja varmistaa, että kaikki toimii oikein, ennen kuin siirryt seuraavaan vaiheeseen.

Testaus ja käyttöönotto

Kun sivusto on valmis ja kaikki sisältö ja toiminnot ovat paikoillaan, on aika testata sivusto ja varmistaa, että kaikki toimii oikein. Tällöin tarkistat, ettei sivustolla ole esimerkiksi rikkinäisiä linkkejä, kirjoitusvirheitä tai muita virheitä. Kun sivusto on testattu ja valmis, voit julkaista sen maailman nähtäväksi!

Ylläpito ja kasvu

Sivuston käyttöönoton jälkeen on vielä paljon työtä tehtävänä. Tämä johtuu siitä, että verkkosivusto ei ole koskaan “valmis”. Aina on lisättävä uutta sisältöä, uusia ominaisuuksia ja parannuksia. On tärkeää, että sinulla on suunnitelma siitä, miten ylläpidät ja kasvatat verkkosivustoasi ajan mittaan. Tähän kuuluu esimerkiksi uuden sisällön säännöllinen lisääminen, olemassa olevan sisällön päivittäminen ja uusien ominaisuuksien lisääminen. Tiedätkö esimerkiksi miten voit hyödyntää dataa verkkosivuston jatkokehitykseen? Jos et, niin lue vinkkimme täältä.

Yhteenveto

Verkkosivun toteutus voi olla pitkä ja pelottava projekti, mutta on tärkeää muistaa, että se on myös jännittävä matka. Alkuperäisestä ideasta lopulliseen julkaisuun liittyy monia vaiheita. Lukemalla lisää vinkkejä ja artikkeleita voit oppia enemmän verkkosivuston kehittämisprosessista ja siitä, miten se onnistuu mahdollisimman ketterästi.

Oliko tästä artikkelista apua?
KylläEi
Tarvitsetko tukea liiketoimintasi toteuttamiseen verkossa?

Ota yhteyttä ja otetaan seuraavat askeleet yhdessä

Aloitetaan
  • right image
  • Left Image